fotolia_80667113​​Moet ik als bouwheer zelf een ABR (alle bouwplaatsrisicoverzekering) polis afsluiten?

U bent van plan de woning van uw dromen te bouwen of te verbouwen. Wel, net zoals u als goede huisvader een brandverzekering neemt voor een afgewerkte woning, zou u een ABR verzekering moeten nemen voor de bouwwerken.

Zelfs met de beste bouwpartners kan immers altijd iets mislopen.

  • Indien u werkt met één (hoofd)aannemer kan u hem eventueel contractueel verplichten om voor de uit te voeren werken een ABR verzekering af te sluiten. Dit heeft voor u als bouwheer echter weinig voordelen. De premie van deze verzekering zal u waarschijnlijk integraal worden doorgerekend terwijl u zelf geen controle heeft over de prijs en de voorwaarden. Bovendien bestaat steeds het gevaar dat de aannemer een te beperkte dekking heeft afgesloten.
  • Bij faling of insolvabiliteit van de aannemer blijft u zeker dat eventuele schade zal worden vergoed.
  • Als verzekeringsnemer wordt u zelf vergoed bij eventuele schade. Dit maakt een snelle regeling mogelijk en vermijdt dat ellelange discussies met de bouwpartners uw bouwproject vertragen of doet stilvallen.
  • Omdat u als bouwheer zelf de schadevergoeding ontvangt, bent u ook niet langer afhankelijk van de aannemer om de nodige herstelling te laten uitvoeren.
  • Een goede ABR polis verzekert niet enkel de materiële schade aan het op te richten gebouw maar ook eventuele schade die de werken zouden toebrengen aan derden. Zelfs indien uw bouwpartners geen enkele fout te verwijten valt kunnen anderen toch hinder ondervinden. Deze foutloze aansprakelijkheid of “burenhinder” valt steeds onder verantwoordelijkheid van de bouwheer.

Denk er steeds aan dat in een goede ABR polis alle partijen die op een werf aanwezig moeten of kunnen zijn, ook door deze polis verzekerd zijn. Dit bespaart heel wat tijd en discussies.

Contacteer ons voor een persoonlijk advies. Klik hier om ons te contacteren.